MENU

Taart! – Distrifood Column René Bakker

COLUMN RENÉ BAKKER IS OUD~DIRECTEUR C1000. NU PARTNER BIJ VISUALFABRIQ EN WHIZZDOM

Taart!

Onlangs was ik te gast op het ABN Amro-tennistoernooi. Voorafgaand aan een avond toptennis organiseerde de bank samen met het EFMI een seminar met als thema: ‘Waardecreatie door samenwerking’.

Hier werd onder andere de uitslag gepresenteerd van een onderzoek gehouden onder voornamelijk beslissers in de voedingsmiddelenindustrie over het belang dat zij hechten aan samenwerking. En, zoals te verwachten valt, de overgrote meerderheid gaf aan samenwerken in de keten van zeer groot belang te vinden. Nu is het een bekend fenomeen bij onderzoek dat mensen (ook consumenten) vaak iets anders zeggen dan ze daadwerkelijk doen. Zeggen iets belangrijk te vinden is kennelijk nog steeds iets anders dan je er ook naar gedragen. Overigens zou het onderzoek dezelfde uitkomsten geven als het onder retailers gehouden zou worden. Ook retailers zullen zeggen groot belang te hechten aan samenwerken met de industrie.

Hoe het daadwerkelijk in de praktijk gaat, bleek in de afsluitende paneldiscussie: wantrouwen jegens elkaar en elk zijn eigen belang voorop . De industrie wil brede distributie en het liefst op elk schap aanwezig zijn. Het bekende denken in schaal , om de kostprijzen te kunnen drukken.

De retail is op · zoek naar onder scheidend vermogen, waarbij dan uiteindelijk noodzakelijkerwijs naar de prijs wordt gegrepen omdat dat nog het enige is waarmee (tijdelijk) verschil kan worden gemaakt. In deze tijd, waarin niet alleen rendementen, maar inmiddels ook de omzet onder druk staat, is het hoog tijd dat handel en industrie daadwerkelijk de handen ineenslaan. En samenwerken aan hetzelfde doel: het de consument in elke specifieke situatie zo goed mogelijk naar de zin te maken. Een shoppingtrip om het voorraadkastje te vullen is nu eenmaal een heel andere dan die om de maaltijd voor vanavond samen te stellen als die oude vriendin komt eten, of die om snel wat snacks bij elkaar te graaien voor bij de film vanavond.

Het juiste aanbod op de juiste plaats op het ideale moment. Daar liggen de mogelijkheden voor groei én onderscheidend vermogen. Handel en industrie beschikken samen over heel veel data, die met de huidige technische mogelijkheden, kennis en tools perfect kan worden ingezet om dat te bereiken. Maar dan moeten we natuurlijk wel bereid zijn die met elkaar te delen en beiden met de neuzen richting consument te vertalen in een beter aanbod voor diezelfde consument. Dan wordt er samengewerkt aan het vergroten van de taart, in plaats van met elkaar te kibbelen over wie welk deel van diezelfde taart krijgt. En als er meer taart is, krijgt iederéén een groter stuk … dat deelt wel zo makkelijk!

rbakker@visualfabriq .com